MKbina cabinet 

iILMU DAPUR

Kabinet Dapur Melamine : Kelebihan & Keburukan

Tahukah anda apa itu Kabinet Dapur Melamine?

Sebelum kita mengambil keputusan untuk memasang kabinet dapur di kediaman rumah kita, adalah lebih baik untuk kita tahu terlebih dahulu kelebihan dan keburukan sesuatu bahan kabinet itu. Maklumlah, kabinet dapur ini adalah sesuatu yang bakal kita gunakan untuk tempoh yang lama, bukan diganti setiap kali perayaan.

APA ITU KABINET DAPUR MELAMINE?

Melamin merupakan sejenis bahan yang diperbuat daripada teras zarah kayu yang dimampatkan. Ia kemudian diselaputi dengan resin dan kertas yang boleh dibuat untuk mewujudkan pelbagai gaya dan warna. Di Malaysia, corak kayu adalah corak yang paling popular dengan material Melamine. Melamine sering digunakan untuk kabinet di dapur, bilik mandi dan kawasan lain di seluruh rumah.

KELEBIHAN KABINET DAPUR MELAMINE

1.KETAHANAN

Kabinet melamine tahan kebanyakan masalah umum yang selalu dialami surirumah di dapur, sama ada kelembapan, haba atau kotoran berlebihan.

  • Kabinet dapur melamine mempunyai lapisan luaran yang utuh dan tahan lasak
  • Lapisan luaran melamine membuatkan ianya mudah dibersihkan
  • Kabinet dapur melamine turut dilengkapi dengan ciri-ciri kalis air dan anti anai-anai

Kita semua sukakan kemewahan bukan? Lebih-lebih lagi sekiranya anda sukakan design kontemporari.

2.KEPELBAGAIAN

Kerana melamin adalah bahan sintetik, ia dapat dihasilkan dengan jumlah kemasan yang hampir tidak terbatas. Pelbagai corak dan warna boleh dipilih bergantung kepada citarasa anda. Anda boleh memilih dari corak kayu dalam pelbagai warna dan bentuk.

3.KEMASAN & KESERAGAMAN

Tidak seperti kayu pepejal yang boleh berbeza-beza dalam corak butir dan warna, walaupun dalam susunan yang sama, melamin menawarkan kemasan yang konsisten kerana ia dihasilkan dalam keadaan terkawal oleh kilang.

4.HARGA RENDAH

Berbanding dengan kabinet kayu pepejal, kabinet melamin ditawarkan pada harga yang jauh lebih rendah. Dengan penjimatan ini, kos pemasangan atau pengubahsuaian dapur/rumah anda akan sedikit lebih mudah ditelan. Harga kabinet Melamine juga lebih rendah berbanding Formica.

KEBURUKAN KABINET DAPUR MELAMINE

1.BERAT KABINET

Berat sesebuah kabinet bukanlah satu keutamaan kepada anda sebagai pengguna, namun sekiranya anda seorang ‘kaki DIY’, maka pemasangan kabinet melamine memerlukan ‘bracket heavy-duty’ untuk menampung berat melamine.

Sekiranya dibandingkan dengan aluminium, sudah tentu jauh bezanya namun jika dibandingkan dengan jenis kabinet lain, ia tidaklah berat sehingga menyusahkan anda untuk buka kabinet dapur rumah anda sendiri. Ia sejenis keburukan yang harus dilalui oleh tukang kayu yang pasang kabinet ini di rumah anda kelak.

2.PEMASANGAN SUSAH

Seperti yang kami terangkan awal tadi, selain saiznya yang sedikit berat berbanding aluminium, pemasangan kabinet melamine juga memerlukan skil yang baik. Penggunaan paku dan skru harus dibuat dengan penilitian oleh kerana sifat kayu melamine itu sendiri.

Atas alasan ini, adalah dinasihatkan untuk anda dapatkan khidmat pakar untuk kerja pemasangan.

Kami di MKbina menyediakan khidmat pemasangan kabinet untuk kabinet dapur Melamine dan Formica. Hubungi kami sekarang untuk dapatkan harga!Berminat untuk dapatkan kabinet dapur untuk rumah anda? Hubungi kami sekarang !

– High End Quality ✅
– Usahawan bumiputera ✅
– Berpengalaman lebih dari 20 tahun ✅
Nak dapatkan SEBUTHARGA sila klik dibawah ⬇️

Mengenai MKbina - kabinet Dapur Selangor

MKbina menyediakan servis pemasangan kabinet dapur terbaik di Selangor bagi pemilik rumah yang mengimpikan dapur idaman terbaik mereka.

Daripada rumah flat hinga lah ke rumah banglo, MKbina menyediakan servis pilihan design yang bersesuaian dengan bajet anda agar ia mampu memberikan nafas baru kepada dapur rumah anda dengan pemasangan dapur rumah MKbina. Kabinet dapur mampu milik, kabinet dapur mewah. Dua-dua pun kami ada!

Kami menyediakan servis pemasangan kabinet dapur bagi kawasan-kawasan utama di wilayah kuala lumpur, Selangor dan kawasan yang sama waktu dengannye

INFO & TIPS KABINET DAPUR

kabinet Dapur Formica:
Kelebihan & Keburukan

Tahukah anda apa itu kabinet dapur Formica? Sudah pasti kita inginkan dapur yang paling cantik sebagai ruangan yang penyediaan makanan…

kabinet Dapur Melamine:
Kelebihan & Keburukan

Tahukah anda apa itu Kabinet Dapur Melamine? Sebelum kita mengambil keputusan untuk memasang kabinet dapur di kediaman rumah kita, adalah…

jenis Kabinet Dapur: Beza Formica VS Melamine

Sebelum saya kongsikan perbezaan kabinet dapur jenis Formica vs Melamine, saya akan jelaskan sedikit apa sebenarnya Formica dan Melamine ni?…

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on email